Indoklás: két fiatal versenyző, egy német és egy japán találkozik a US Open selejtezőjében. A német csupán 17 esztendős, a japán 22. Alexander Zverev (képünkön) a 157., Uchiyama a 242. a világranglistán. Soha nem játszottak még egymással. A választásom fő oka az, hogy a japán egész egyszerűen soha nem játszott azon a szinten, olyan tornákon, mint a még kiskorú Zverev.
Nézzük előbb a németet: pofátlanul fiatal, idén ismerte meg a világ, volt két olyan tornája, ami ennyi idősen igazi kuriózum. Előbb versenyt nyert Braunschweigben (sorrendben az áldozatok: Kamke, Souza, Golubjov, Mathieu – tehát csupa tapasztalt, top 100-as, top 50-es versenyző! ), majd rátett még egy lapáttal, Hamburgban nyert Haase, Juzsnij, Giraldo és megint Kamke ellen, csak az elődöntőben kapott ki Ferrertől! Húzzuk alá kétszer, emeljük ki háromszor: 17 évesen, a világranglista 665. helyéről indulva!! Utána elfáradt (nem meglepő), a menedzsmentje helyében én nem engedtem volna rögtön mindenhol indulni. A fentebb említett két verseny salakos volt, a US Open kemény pálya, nagyon kíváncsi vagyok, hogy itt mit fog produkálni, egyértelműen főtáblás szereplést várok tőle. 198 centi, jó az adogatása, feküdni fog neki ez a borítás.
Nézzük a japánt: hiába idősebb 5 évvel, gyakorlatilag soha nem vert meg a világ élvonalába, a top 100-ba tartozó teniszezőt, de top 200-ast is nagyon ritkán. És mondok még jobbat: igazából esélye sem volt megpróbálni sem, nem jutott el soha odáig. Néha ugyan elmegy egy alsó kategóriás Challengerre Amerikába, de amúgy nem mozdul ki Ázsiából – teljesen érthetően, többe kerülne a szállás és az utazás, mint amennyi pénzt a versenyzésből keresne… Játszott egyébként a közelmúltban kemény pályán Amerikában, a világranglista 189. Bemelmanstól kapott ki simán, két szettben. Ez jó viszonyítási alap a mai meccsre. Végigpörgettem a teljes eredménysorát, a teljesség igénye nélkül leírom, kiktől kapott ki idén. Zárójelben a ranglistás helyezések. Nishioka (290.), Venus (355.), Chung (384.), Ivashka (799.). Szoktam írni, legalább egy szint van a két versenyző között – nos, itt jóval több is látszik, minimum kettő.
Összegzés: Zverev 17 éves kora ellenére igazi nagyágyúkat vert már el. Uchiyama még soha nem találkozott hasonló ellenfelekkel, sokszor a jóval gyengébbek ellen is akad gondja. Zverev magas, folyamatosan erősödik, egy 198 centis, ilyen tehetségű játékosnak ezen a borításon is virítania kell. Biztos vagyok a győzelmében.

 

Végeredmény: 4-6, 4-6 => NYERT!