FAQ: amerikai futball, NFL. A tipp értelmezése, hogy a Giants legfeljebb 2 pontos különbséggel kap ki, 3 pontos vereségük esetén a tét visszajár.

Indoklás: Ez egy karácsonyi meccs újra csomagolva!

Érdekesség, hogy a Vikings -3.0 -mal nyitotta spreadet, és a fogadók által feltett pénz 95 %-a a new yorki csapatra érkezett be illetve a szelvènyek 57 %-án a Giants győzelem szerepelt a kötésekben, mégsem változatot ez szinte semmit sem az oddsokon szombatig! A spread  aztán azòta sem mozdult egy tapottat sem. Az NFL erőtáblázata alapján a Vikingsnek csak -0.6 -os favoritnak kellene lennie. (ez fajta statisztika pl. a sèrülésekkel nem számol)

Na de nézzük a tényeket. Először is van itt egy csapatunk (Minnesota), amelyiknek a 10 hèt után a győzelmi mutatòja 6-3 volt, DE a Dvoe (igazított védelmi / támadàsi mutatò átlag) alapján összességében csak 30. (25. a tamádó egységük és 29. a védelmük) legjobb csapat a ligában… Tovább is van, mondjam még?
Mondom, az ellenfelek 29.4 pontot tesznek fel ellenük a táblára; az egyetlen csapat aki 22 pont alatt maradt, az a végül 1/1 -es helyen végző Bears volt Nathan Peterman csere irányitòval kezdvee!

Talán a futás elleni védekezésük jó? Hááát… NEM! A 13. hét òta csupán a 26.-ok ebben az összehasonlításban. Az elitebb futòk mint pl.: Aaron Jones (Green Bay), Barkley (Giants) és Zonovan Knight (Jets) mind-mind 6 yard fölött futottak ellenük àtlagban! És hogy ez miért fontos? Mert a Giants futàsa a 7. legjobb a ligában! Ez a Giants karácsonykor 445 yardot tett meg a Vikings otthonában! Ráadásul úgy, hogy csak 11/3 volt a 3rd down-s hatékonysági szàmuk (ez hallatlanul kevés)! Ez egyébként úgy sikerült, hogy 8 play-ük volt 17 yard feletti! Magyarul a Minnesota folyamatosan engedte nekik a nagy játékokat…

Nézzük most a Vikings defensét! Az első 14 hétben 30th voltak az egy az egybeni védekezésben, míg 15-18. hét alatt már 8.-ak. Ez egy nagy pálfordulás! És konkrét szàmszakilag az Indianapolis 36-ot, a Giants 24-t, a Green Bay pedig 41 pakolt rájuk! Na hát minden kezdet nehéz, nemde?! Ez pont fekszik James és Slayton féle top elkapòknak, akiknek 28 %-ra nö a hatékonyságuk, ilyen sebezhető védelemmel szemben. Az edzőknél is előnyt érzek a Giants térfelén Brian Dabollnak egyszerűen csak kreatívabbak a play hívaásai, mint a másik oldalon álló kollégájának.

Azért hadd ejtsek pár rossz szót a Big Blue-ról (New York) is.
A védelmük 31. legjobb volt csupán a 10 hét után… De van egy jó hír is: Olujari, L. Williams és Adoree Jackson (védő falemberek) azóta felépültek a sérüléseikből és mind újra harcra készek; együtt először az idény során!
A G-men egylet blitzzel a legtöbbet az NFL-ben. Az előző meccsükön pl. 52-% ban indítottak támadásokat az ellenfél irányítója ellen, de nem igazán működött, ami rossz előjel ebben a match up-ban… Cousins (Viking irányítója) ugyanis top 5-ös teljesítményre képes, a ha nyomás alatt játszik (yardban, passzolt TD es yard/jàték statisztikákban). HA viszont csak a 4 Giantses falember rohamoz akkor, akkor a zsebből 7.1 yardròl 5.3-ra esett vissza a dobóátlag/játék hatékonysága Átlagban Cousins csupán 34. legjobb a 40 irányítòbòl, 27. a passzolt yardok rátájában és tök utolsò-, 44. a dobott interception-ök terén!

A hab a tortán hogy, a Vikingses jobb tackle: O’neil (top 10 a posztján passz blokkolásban) 2 hete lesérült!
Ezek után nagy esélyességét érzem, hogy a 3-as spread 2.5 -re olvad itt a kezdésre szóval a tippem: Giants +3.0

végeredmény: 24-31 => a tipp NYERT! 🙂