FAQ: Rögbi, European Champions Cup.

Ismét pályára lép Európa egyik, ha nem a legerősebb csapata, a Leinster, akik simán nyerték idén is a saját bajnokságukat, illetve biztos résztvevője a jövő évi ECC mezőnynek. Ellenefelük az a Saracens lesz, akikről az elmlt hetekben rengeteget írtam már Nektek. Nos, a vendég csapatot még az év elején megbüntették, mivel átlépték a salary-capet, így a szövetség egy rendkívül drasztikus döntést hozott meg, 105 pontot vontak le a Sarriestól, ellehetetlenítve őket attól, hogy bentmaradjanak az első osztlályban. Nem zárták ki őket, csak gyakorlatilag, viszont megadták az esélyt, hogy a legerősebb angol csapat pályára léphessen, és lejátszhassák a mérkőzéseiket, ami ugye a jogdíjjak, illetve a jegyek miatt egyaránt fontos volt a szövetségnek. Erre a Saracens elegánsan reagált, megígérték, hogy szét fogják verni az egész mezőnyt, még a cserejátékosaikkal is. Vasárnap az Exeter ellen, akik biztosan megnyerik a Premiership alapszakszát, szinte csak a cseresort küldték ki a pályára, és így is 40-17 (!) arányban nyertek, előtte a London Irisht verték 28, a Gloucestert 16 pont, míg a Harlequins együttesét 14 pont különbséggel. Fontos megjegyzeni, hogy az angol válogatott gerincét adja/adta ez a Sarries éveken keresztül, ma ott lesz a pályán Itoje, Wray, George, Maitland, Barrit, illetve a Vunipola testvérek. Talán ez a legkomplexebb Saracens, amit Coach McCall ki tud állítani.

A Leinsternek nagyon ment idén is, sőt. Tavaly ez a páros a döntőben találkozott, akkor a Saracens nyert 20-10 arányban, egy kiváló mérkőzésen. Azóta minden egyes mérkőzését megnyerte a Leinster. Kivétel nélkül, legyen az barátságos mérkőzés, alapszakasz, vagy playoff döntő. Kicsit árnyalja a képet, hogy a Leinster nem az ír ligában játszik, hanem egy nemzetközi bajnokságban, a Guiness Pro14-ben, ahol van olasz, dél-afrikai, ír és skót csapat is, akik mondhatni eltörpülnek a Leinster mellett. Brutális a védelmük, a támadósoruk is nagyon magas hőfokon pörögte végig a szezont, viszont igazi, komoly megmérettetés csak az elődöntőben érte őket, amikor a Münster ellen voltak pályán. A találkozó mindössze egyetlen célt hozott, 13-3 arányban nyertek, viszont meglepő volt, hogy egy átlag feletti védelem ellen már közel sem hatékonyak Sextonék. Teljes kerettel érkeznek, Johhny megkapta ismét a karszalagot, akire érdemes lehet kis összeget feltenni, hogy megnyeri a mérkőzés legjobb játékosának járó díjjat (16,00). Sexton az ír válogatott frontembere, aki elsősorban a playmaking képességeiről híres, illetve ő a csapat rúgója, egyben legtöbb pontos játékosa. Ma is sok feladat várhat rá, mivel a két kemény védelem várhatóan kirívóan sok szabálytalanságot fog szerezni, Johnny pedig nem nagyon szokott büntetőt hibázni.

Több külföldi portálon van szavazás, ahol a szurkolók véleményét kérték ki, hogy melyik csapat nyeri meg az egész tornát. Bár az oddsok alapján nagyon nincs jó helyen a Sarries, a BBC, illetve SkySport szavazói tudják a valóságot: a Leinster végső győzelmére ~40% szavazott, míg a Saracens a második (~21%) legesélyesebb csapat a szurkolók, illetve szakértők szerint. Emiatt is gondolom, hogy ma lesz keresnivalója a fekete-piros gárdának, akiknek ez az egyetlen sorozat volt az egyetlen, amiben február óta eredményt érhetnek el. Bold pick, de akár nyerhetnek is, viszont azt gondolom, hogy kevés cél fog születni a mérkőzésen, így egy elég magas hendi határt simán be lehet vállalni mellettük. Irreális ez az oddspár, ennyire nem jó csapat a Leinster.

VÉGEREDMÉNY: 17:25 => NYERTES 🙂