FAQ: Eurovíziós Dalfesztivál

Indoklás: Azzal, hogy Dons: Hollow -ja továbbjutott, egy több mint 1 évtizedes rekordot döntött meg: 2011. óta nem volt ugyanis olyan finalista az Eurovízión, akinek a fogadó irodák ennyire kevés esélyt (< 15 %) adtak volna előzetesen a szorzók alapján az elődöntőből való továbblépésre. Érdekes módon az utolsó ilyen mértékű (< 11 %-os esélyű) sikeres underdog is egy balti állam résztvevője volt Evelina Sasenko Litvániából; aki még érdekesebb módon épp egy-, a Hollowhoz hasonló, lassú, klasszikus stílusú dalt adott elő. Vajon véletlen lenne ez a rengeteg egybeesés? Alig hiszem…

Sokkal valószínűbb, hogy ez az a fajta produkció, amivel nehéz egy Eurovízión mellélőni: magasan képzett hang, lirikusan szép mondanivaló, minimál stílusú stageing. Donst pedig láthatóan a közönség eléggé megkedvelte, és ez bizonyára a döntőben is így lesz. Ahol viszont már a szakmai zsűrik is értékelik majd a munkáját, ez pedig könnyen az ő malmára hajthatja a vizet! Kétségtelenül szebb és erősebb énekhangja van ugyanis, mint (az opciónkban) észtországi ellenfeleinek.

És bár Észtország részéről a 5MIINUST  és a Puuluup közös produkciója egész különleges és vicces, a témája miatt jól érzékelhető módon már a közönség sem tud igazán beállni mögéjük; a szakmai zsűri pedig még annyira sem fog… Mi másról is szólhatna ugyanis egy hip-hip banda dala, ha nem a drogfogyasztásról? Pontosabban egy külföldi utazásról, ami alatt a zenekar tagjai ki akarják próbálni a helyi drogokat, mert még nem ismerik őket. Közben pedig arra is tesznek utalásokat, hogy pontosan tudják: a hallgatóik is mind aktív drog fogyasztók… E provokatív és nem túl pozitív hangvételű dalszövegüket át is kell írniuk némileg a nemzetközi dalfesztiválra. De még így sem gondolom, hogy ezzel a témával (és a nu-folk stílussal) lehetetlen a top20-on belülre keveredni… Donsnak viszont akár összejöhet egy top15-ös helyezés is!

Végeredmény: Lettország 16. hely, Észtország: 20. hely => a tipp NYERT!