FAQ: ausztrál futball, AFL. A tipp értelmezése, hogy a GWS Giants csapatából Toby Greene kapja a legtöbb szavazatot az idei Brownlow Medal díj kapcsán.

Indoklás: A Brownlow Medalt minden szezon végén, a Grand Finalt megelőző hétvégén osztják ki, mégpedig egy elég furcsa módon. Minden mérkőzés végén összeállnak a pályán tartózkodó játékvezetők, és kiválasztják a két csapat “legjobb és legsportszerűbb” játékosát. Ez egy elég nehezen megfogható valami, viszont az AFL eléggé leszűkíti, hogy kik tartozhatnak ebbe a kategóriába. A mérkőzés legjobb játékosa 3, a második kettő, míg a harmadik egyetlen pontot kap minden mérkőzésen, majd ezeket összesítve születik meg az eredmény, az a játékos nyer, aki a legtöbb szavazatot kapja. Sok játékos kiesik a mezőnyből, mivel aki bármilyen eltiltást szed össze a szezon során, az biztosan elveszíti a lehetőséget, hogy megkapja a legmagasabb elismerést, amit egy ausztrál futball játékos egyéni díjként megkaphat. Bár szavazatot ők is kaphatnak, a Medalt nem fogják megkapni, még akkor sem, ha egybehangzóan ő volt a legjobb. Ez az eltiltás az előszezonban is érvényes, illetve az előző szezonból átnyúló eltiltások is érvényben vannak. Nem feltétlen kell mérkőzést érintő eltiltásra gondolni, egy sima baki, ami miatt pénzbüntetést kap a játékos, akár a ligától, akár az egyesülettől, pont elég arra, hogy ne legyen esélye év végén. Itt már azért érezni lehet, hogy nagyon szűk kör az, aki megkaphatja ezt az elismerést. Továbbá sok kritika éri a rendszert, mivel szinte csak középpályás játékos kapja ezt a díjat, mivel ők érintkeznek a legtöbbet a játékszerrel, illetve az ellenfelekkel, így még tovább szűkül a potenciális jelöltek sora. Minden csapatból egy játékos nyerhet, illetve holtverseny esetén mindkét játékos megkapja a trófeát, de az fontos, hogy minden csapatból kerül ki nyertes.

Idén a GWS az egyetlen olyan csapat, ahol igazán nagy meglepetést várok, legalábbis az oddsok alapján. Csapaton belül csak a harmadik helyen van az előzetes hírek szerint Toby Greene, de aki követi a bajnokságot, az tudja, hogy minimum a második, de inkább az első hely néz ki neki. Szóval, emberünk egymaga 3 mérkőzést nyert meg a GWS számára, vagyis a győztes gólt ő szerezte. A liga legjobb védelmei ellen pedig olyan teljesítményt hozott, amire idén senki nem volt képes. A Geelongnak 4, a Collingwoodnak 3, míg a Richmondnak 5 gólt akasztott, amivel lényegében háromszor meg is nyerte a legjobb játékos címet. Ezt nehéz lesz überelnie a csapattársainak, ilyen oddson kénytelen vagyok őt elvinni.

végeredmény: T. Greene kapta a legtöbb szavazatot a csapatából => A tipp NYERT! 🙂