Rendszereink

A Tippmix Tanácsadó tipposztályozási és súlyozott téterősség rendszere

Általános kérdés szokott lenni, hogy mit jelölnek az elemzéseink alatti zárójelben lévő x/10 (pl.: 5/10 , 7/10 , 10/10 , stb.) hányadosok. Ahogy az is, hogy mekkora téttel ajánljuk megjátszani a tippjeink. Nos az első nem mást, mint egy adott tipp pontos besorolását, elhelyezkedését a Tippmix Tanácsadó által bevezetett saját és egyedi tipposztályozási rendszerben, mely a tét megválasztására is hatással van. Ezeket az alábbiakban részletesen is ismertetjük.

Általános tudnivalók:

  1. A tipp besorolási számának legfőbb funkciója az adott sporteseményre tett tét pontos meghatározása. Ezen kívül statisztikai jelentősége is van. Arra szolgál, hogy nemzetközi szinten is ismert módszerekkel különféle nyereségmutatók (pl.: ROI, LSP, Yield, stb.) legyenek számíthatóak belőlük.
  2. A tipp besorolási száma nem egyenesen arányos a tipp beválásának valószínűségével! Tehát például egy 3/10 –es érték nem azt jelenti, hogy kb. 30 % az esélye, hogy nyerni fog, és egy 9/10 sem azt akarja mondatni, hogy 90 %-ban nyer! Az ugyanis eleve az alapszabályaink egyike, hogy olyan tippet meg sem ajánlunk Nektek, amelyre nem látunk nagy esélyt, hogy be is jöjjön! Mit jelent ez számszakilag? Hát azt, hogy mivel mi sosem a szerencsére alapozunk, tehát az ki van zárva a gondolkodásmódunkban, hogy egy ajánlásunk „vagy jön vagy nem” (ami ugye az 50 %-os esélynek felel meg), így minden egyes tippünkre úgy gondolunk a publikálás pillanatában, hogy legalább 60-70-80 % esélyt látunk rá, hogy nyerni is fog! Ezen okfejtés alapján butaság olyasmit kijelenteni, hogy „én 4/10 alatt nem fogadok semmire”, vagy hogy „én mostantól csak a 7/10 feletti tippeket rakom”… Ugyanis egy 4/10-es és egy 7/10-es meccsnek is átlagban ugyanúgy nagyjából 70 % esélyt adunk magunkban, hogy be fog jönni! Különben nem is ajánlanánk…
  3. Azért, mert egy tipp magas besorolási számot kap, még nem szabad „ALL IN”-t rakni rá! Többeteknél láttuk például, hogy egy 9/10-es meccset Ti automatikusan „nagytétes”-nek (tehát a bankroll maximum kb. 15-20 %-át felölelő nagyságú tétűnek) értelmeztek (vagy ami még rosszabb, egy 10/10 –es meccsre felteszitek az összes pénzetek), pedig mi egy szóval sem mondtunk ilyet! Egy 9/10-es meccsre is ugyanúgy az alábbiakban részletezett módon ajánljuk a tétet megválasztani, mint egy 1/10-es besorolású tippre.

A besorolási osztályok jelentéstartalma:

  1. (1/10 és 3/10 között): „UNDERDOG” tippek. Azok a sportesemények, ahol általában egy nagyobb odds-ra próbálunk rárabolni. (például amikor egy papíron kiscsapat – underdog versenyző – játszik egy nagycsapattal / favorittal és szerintünk mégis pontot szerez / nyer) Tehát ezek a tippek több kockázatot rejtenek magukban az átlagnál, de megfelelő információk mellett látunk bennük értéket. A tétet azonban érdemes ilyenkor kicsit visszafogni, ezért kapnak ezek a tippek alacsonyabb osztályzatot.
  2. (4/10 és 6/10 között): „STATISZTIKAI” tippek. Azok a találkozók, amelyeket főként a statisztikák, a formák és a motiváltsági tényezők alapján ajánlunk Nektek. A tippjeink legnagyobb része valószínűleg ebbe a kategóriába esik majd, hiszen az elemzésekkor ezeket a sarokpontokat fokozott figyelemmel szoktuk vizsgálni, hiszen közvetetten általában meccsdöntő hatással vannak a végeredményre.
  3. (7/10 és 9/10 között): „INFÓS” tippek. Tehát kizárólag azok a mérkőzések, melyeket megbízható belső csapatinformációk (pl.: anyagi gondok a csapatnál, elmaradt játékosbérek, öltözői belső viszályok, edző buktatási szándék, csapatok közötti túlzottan jó diplomácia viszony, bundaveszély!, stb.) alapján ajánlunk meg. De a meghatározás fordítva is igaz: ha egy meccsről ilyen információink vannak, a tipp sokszor automatikusan minimum 7/10-essé válik nálunk, akkor is ha van benne ugyanakkor némi kockázat is!
  4. (10/10): „NAGYTÉTES” tipp. Erre a bankroll maximum 15-20 % -t javasoljuk feltenni! Ilyen tippel nem fogtok találkozni minden nap, sőt talán nem is minden héten. Csak az adott sportág főszezonjában érdemes ugyanis sok pénzt kockáztatni egy-egy meccsen, így mi sem erőltetjük minden áron ebbe a kategóriába sorolni a találkozóink. Amikor azonban ide esik 1-1 meccs, arra külön is felhívjuk a figyelmeteket a tipp alatti indoklásban / elemzésben, így ezeket érdemes mindig elolvasni!

Mint láthatjátok, igazából nem 10, hanem csak 4 különálló kategória került kialakításra. DE: az adott kategórián belül sem mindegy, hogy milyen értéket kap 1-1 meccs! Ezért úgy éreztük, hogy szükséges még a kategóriákat is picit tovább bontani, hogy érezhetőbb legyen egy-egy meccs között a különbség, hiszen egy 4/10 -es és egy 6/10 -es meccs bár elvileg ugyanabba a tipposztályba esik, mégsem ugyanakkor téttel ajánljuk őket megjátszani.

A súlyozott tétegységgel való fogadásról:

A súlyozott tétegységgel való fogadás lényege az, hogy minimálisra csökkentsük a veszteségünk az olyan tippeknél, amelyek esetleg nem jönnek be. Nyilvánvalóan azonban ennek az az ára, hogy a nyertes tippeknél meg egy picit kevesebbet nyerünk, mintha mindent egységnyi téttel raknánk, de itt is visszaköszön a profi sportfogadók kedvenc mondása: „Lassan járj, tovább érsz!” A sportfogadásban ugyanis csakis hosszú távon érdemes gondolkodni, és inkább egy lassabb, kiszámíthatóbb módon érdemes a jövedelmezőségre törekednünk, mint hirtelen akarni meggazdagodnunk, mert úgy nyilvánvalóan gyorsan akkorát is bukhatunk, hogy onnan már nem biztos, hogy fel tudunk állni…

Az elemzéseink publikálásakor mi mindig érzékeltetjük, hogy melyik tippünk mennyire erős. (ezt a tipp alatti zárójeles sor végén: „tét: x/10” hányados képében láthatjátok) Aki már tapasztalt sportfogadó, annak teljesen természetes, hogy a különböző sportágak, azon belül is a különböző bajnokságok / versenyek, de még azokon belül is az egyes mérkőzések profitabilitása között jelentős különbség van! Nem mindegy, hogy még csak az előszezonnál tartunk-e, hogy barátságos vagy tétmérkőzésről van-e szó, és az sem, hogy egy-egy játékos / csapat között mekkora a játéktudásbeli különbség! Nem érdemes tehát minden tippet egy lapon említeni, hisz vannak magabiztosabban fogadható események, melyek jobb eséllyel hozzák a hasznot, mint az instabilabb bajnokságok. Ha pedig a tippeket differenciáljuk, elkülönítjük egymástól, akkor már érdemes abban is különbséget tennünk, hogy melyikre mekkora téttel fogadunk, hiszen egy 3/10 –es erősségű mérkőzésre nyilvánvalóan nem érdemes annyi pénzt szánnunk, mint egy 9/10 -esre, mely már szinte „nagytétes” kategória.

A tétmegválasztás metódusa:

A pontos tétmegválasztást a következő formátumban javasoljuk: a kiindulási pont mindenkinél a saját maga ALAPTÉTje (ezt a teljes bankroll 2-5% -ának, tehát az összes sportfogadásra szánt pénzetek maximum az 1/20 –ad részének válasszátok meg!) Példa 1: tehát például egy 10.000 Ft-os bankroll esetén az alaptétetünk 200-500 Ft között érdemes meghatároznunk (óvatosabbaknak a 200 Ft-ot, míg bátrabbaknak az 500 Ft-ot ajánljuk).

Korábban mindenkinek azt javasoltuk, hogy minden egyes single tippet az eszerint a módszer szerint megválasztott alaptéttel játsszon meg.
Súlyozott tétegységek használata esetén azonban csak a 10/10-es tipp ér meg egy teljes alaptétet! (vagy adott esetben akár ennél többet is, ha az adott tippet kifejezetten „NAGYTÉTES”-nek jelöljük az elemzésben! ) Minden más esetben ez a következőképpen alakul a téterősségből közvetlenül következően:

1/10 – alaptét 10 %-a / bankroll 0,5 %-a
2/10 – alaptét 20%-a / bankroll 1 %-a
3/10 – alaptét 30 %-a / bankroll 1,5 %-a
4/10 – alaptét 40 %-a / bankroll 2 %-a
5/10 – alaptét 50 %-a / bankroll 2,5 %-a
6/10 – alaptét 60 %-a / bankroll 3 %-a
7/10 – alaptét 70 %-a / bankroll 3,5 %-a
8/10 – alaptét 80 %-a / bankroll 4 %-a
9/10 – alaptét 90 %-a / bankroll 4,5 %-a
10/10 – alaptét 100 %-a / bankroll 5 %-a

Példa 2: ha a teljes bankrollunk mondjuk 50.000 forint és érkezik egy 5/10 -es tipp. A 10/10-es tipp ugyebár 5% -os tétezésű lenne, vagyis 2500 forint, de az 5/10 -es ennek megfelelően a 2500 forint 50%-a, vagyis 1250 forint. Tehát ennek az embernek erre a meccsre ennyit javaslunk feltenni.

Példa 3: ha a teljes bankrollunk 77.000 forint, a tipp pedig 7/10-es. Ilyenkor a tétet a következő módon számolhatjuk ki: 77.000*0.05*0.7 = 2695 Ft. Ennyivel érdemes tehát megrakni maximum a mérkőzést.

A napi eredmény összesítő rovatainkban már ti is ez alapján a szisztéma alapján láthatjátok mostantól, hogy milyen hatékonysággal dolgoztunk egy adott nap ROI mutatóban számítva. Ha például ezt látjátok az összesítő rovatban: San Lorenzo – Boca Juniors H 2,28 (6/10) ✓ —> + 7,68
ez azt jelenti, hogy 2.28-as oddson, 6/10 súlyozott téttel a tiszta nyereség 7.68 egység volt. Míg a vesztes tippeknél értelemszerűen a feltett tétet vonjuk le. Ezután a pontos nyereség / veszteség így számítható ki: (odds – 1) x téterőség = a súlyozott nyereségszám ~ ez alapján: ( 2,28 – 1 ) * 6 = 7,68

Speciális eset: a komplett szelvények

Fontos leszögeznünk, hogy a komplett szelvényötleteinket kizárólag a papír alapon fogadók kedvéért állítjuk össze!!!
Mivel azonban ezekhez az ajánlatainkhoz ugyanúgy hozzáférnek azok is, akik egyébként online fogadnak, szeretnénk jelezni, hogy ők ne térjen el az alapvetésektől! A fő szisztémánk ugyanis attól függetlenül, hogy megfelelő kínálat esetén komplett szelvényeket is megajánlunk, továbbra is a single fogadás, tehát ezen szelvényeink mérkőzéseit is lehetőleg kizárólag egyesével fogjátok meg, a téterősség figyelembe vételével, súlyozott tétegységekkel!

A  kizárólag papír alapon fogadóknak pedig azt ajánljuk , hogy ha kötésre vannak kényszerülve, a következőket tanácsoljuk:

Példa 4: ha van három mérkőzésünk, nevezetesen A, B és C tipp egy komplett szelvényötleten, melyet 5/10 egységgel ajánlunk, akkor a papír alapú tippmixen egyetlen közös szelvényen játsszuk meg a meccseket, a teljes tétünk pedig az alaptétünk 50 %-a / bankroll 2,5 %-a legyen, míg az interneten fogadók mindhárom meccset 5-5 súlyozott egységgel, vagyis összesen 15 egységgel tegyék meg. Ebből nyilvánvalóan az következik, hogy akik interneten játszanak, azok többet kockáztatnak majd, de többet is nyerhetnek! De sose felejtsétek el: a választás mindig a Ti kezetekben van, hogy hol / hogyan akartok fogadni…

3/4 –es fogadástípus esetén: azt javasoljuk, hogy a teljes feltett tét legyen az általunk megjelölt tét.

Példa 5: ha ajánlunk négy meccset, 3/4-es kombinációban mondjuk 8-as téterősséggel, akkor ott a teljes tét lesz a 8 egység. A tippmix segédszelvény alján ott van, hogy tulajdonképpen hány szelvényt adtok fel. Egy 3/4-es kombináció esetében ez a szám 4, tehát az összeg, amit be kell ikszelnetek a tippmixen, az 2 egység (mert ugye ennek a  4x-szeresét fizetitek majd ki a pénztárosnak, így kapjátok meg azt, hogy 2 x 4, tehát összesen 8 egységnyi tétet adtok majd fel).

3/5 –ös fogadástípus esetén: szintén azt javasoljuk, hogy a teljes feltett tét legyen az általunk megjelölt tét.

Példa 6:  ha ajánlunk öt meccs, 3/5-ös kombinációban mondjuk 5-ös téterősséggel, ami ugye 10 darab szelvényt jelent (ennyi a lehetséges kombinációk száma), a téterősség pedig 5. Ekkor 5/10 tehát fél tétet kellene beikszelnünk a tippmix segédszelvényen, de mivel ilyen opció nincs, ezekben az esetekben mindig azt ajánljuk, hogy kerekítsünk 1-re, így ezzel az egységnyi téttel (pl.: ha az alaptétünk 1000 Ft lenne, akkor 100 Ft-tal) fogadjuk meg a kívánt szelvényt.