FAQ: Jégkorong, Karjala Kupa. A tipp értelmezése, hogy a találkozót már rendes játékidőben megnyeri Finnország.

Indoklás: egyértelműen a két legnagyobb múlttal rendelkező válogatott csap ma össze a Karjala Kupában. Ez a bajnokság minden évben Finnországban zajlik le, 1996 óta ugyanazzal a négy válogatottal. Ebben az elmúlt 23 évben mindössze 4 alkalommal nem a finn-orosz páros nyerte meg a mini tornát, de tavaly az oroszok, míg 17′-ben a finnek nyertek.

Idén úgy néz ki, hogy végre komolyan veszik a finnek ezt a tornát is, nem csak fiatalokkal állnak ki, mint eddig szinte mindig. Összesen 11 játékost hívtak be a KHL-ből, ami Európa legrangosabb bajnoksága, de a csapat magját a finn bajnokság legjobbjai adják még így is. Egy jó csapat alapja a jó kapus, ennek fejében mind a két kapusukat a Kontinentális Jégkorong Bajnokságból (KHL) hívták be, ott ugyanis korábban kezdődött a szezon, így a kapusok is nagyobb terhelést kaptak, illetve ők azok, akik pl.: az orosz válogatott tagjaival heti szinten találkoznak. A kapuban Sateri (94,34%-os védési hatékonyság, 1,50-es kapott gólátlag) és Olkinoura (93,78%, 2,20) kap majd lehetőséget. A védelemben 4 KHL-ben szereplő játékos lett behívva, a többiek szinte kivétel nélkül a hazai bajnokságban edzőnek. Ez azért jó, mert Jalonen mester olyan sorokat tud (és várhatóan fog is összetenni), ahol nem “keverednek” a ligák, lesz finn hokit játszó ötös, illetve KHL-kompatibilis soruk is. A finn játékstílus szerintem egyértelműen a legjobb a sportágban, nagyon hasonlít az amerikaira, ugyanis az alapja a kiváló centerezés, illetve a védők bevonása a támadásokba. Nagyon sokat vannak koronggal az ellenfelek kapuja mögött, ezt főleg emberelőnyben alkalmazzák: igyekeznek minél jobban széthúzni a játékteret, ezzel is fárasztva az ellenfelet. Nos, az oroszok kevés dolgot utálnak jobban, mint a kapu mögötti játékot. Ezen szituációkból nagyon sűrűn kapnak kiállítást az orosz játékosok, akár az NHL-t, vagy a válogatottat vesszük alapul. Legtöbbször akasztás, illetve lökés miatt kényszerülnek padra ülni az oroszok, ami ma is gyakran előfordulhat, ugyanis a világ leggyorsabb válogatottja ellen küzdenek ma.

A Jokerit Helsinki, bár finn csapat, mégis a KHL-ben szerepel már elég régóta: ők 5 játékost is adnak a keretbe, 2 védőt, illetve 3 támadót. Szinte biztosra veszem, hogy lesz olyan sor a holnapi kezdőben, amikor ők öten lesznek a jégen. A finn bajnokság top 3 gólszerzőjét is a soraiban tudhatják a hazaiak, ugyanis Lammikko (7 gól+15 passz), Kuusela (9+12) és Turunen (8+13) is meg lett hívva a tornára. Jalonen mester ügyesen alakította ki a keretet, nagyon sok csatár-duó játszik egy csapatban, akik közül a legizgalmasabb a TurunenTyrväinen páros lesz, de a Jokerites sztárpártól várom a legtöbb gólt a tornán, ugyanis az Anttila-Haapala páros hihetetlenül gólérzékeny, főleg, ha együtt vannak a jégen.

Kisebb meglepetésre az oroszok nem hozták el a nagyobb neveket, pedig ők ezt a tornán különösen komolyan szokták venni. Nyilván a teljes keret a KHL-ből érkezett, ebben semmi meglepő nincsen, de az egy kicsit aggaszt, hogy egyetlen egy nagyobb név sincs a keretben. Bobkovot nevezték az első számú kapusnak, így a finnek ellen ő fog kezdeni. Kiemelkedik a mezőnyből az SZKA védőpárosa, Zub és Dyblenko, de az idei teljesítményük botrányos, nagyrészt miattuk megy ennyire gyengén a szentpéterváriaknak. A CSKA védői egytől egyig lemondták a szereplést, pedig ők a KHL legjobb védői, így Kudashov edző 8 különböző csapatból szedett össze 10 védőt. Ezek a védők rendre a 2-3, vagy esetleg a negyedik sorban kapnak helyet, első soros védője nincs is az oroszoknak. Támadók terén már enyhébb volt a CSKA, 3 csatárt is elengedtek, de mindhárman a harmadik sort erősítik a moszkvai alakulatnál: az ő soruk lőtte idén a legkevesebb gólt “házon belül”: Slepishev, Karnaukhov és Okolov összesen 12 gólért felelt idén, ami eltörpül a 79 szerzett találat mellett. Az egyetlen épkézláb támadó trió az SZKA Szentpétervártól jött, de ők is csak hárman vannak, valószínűleg külön lesznek játszatva.

Teljesen más hozzáállással érkezik a két csapat erre a találkozóra, a finnek egyértelműen nagyobb játékerőt képviselnek, és ez az erőfölény ma este ki fog ütközni Helsinkiben, egy teltházas mérkőzésen. Hazai győzelmet várok.

Végeredmény: 3-4 => A tipp NYERT!

error: Ez a tartalom szerzői jog által védett!