FAQ: amerikai futball, NFL.

Indoklás: Elérkezett a nagy nap, ma hajnalban kerül megrendezésre a Super Bowl, amit világ szinten 100 milliók követnek. Kiváló mérkőzésre van kilátás, ugyanis két elit offense fog összecsapni, illetve az edzők személye sem elhanyagolható: Andy Reid a legtökösebb edző a ligában, míg a Shanahan-Saleh edzőpáros a legkreatívább duó ebben a században.
A mai NFL-ben az irányítók a legfontosabbak, ezt előre leszögezem. Míg Mahomes, a tavalyi MVP idén is zseniális játékot produkál, passzolásban nincs nála jobb a ligában. A két rájátszás mérkőzésen 70 sikeres passzt jegyzett, egyetlen alkalommal sem adta el a labdát, de 8(!) TD passzt osztott ki. Nyolcat, a szezon olyan szakaszában, ahol minden a védekezésről szól. Garoppolot, a Frisco irányítóját is agyon sztárolták idén, de nála teljesen más a helyzet: Jimmy G egyetlen dolgot csinál, nem hibázik. Nagyjából ennyi, de ez pont elég, ha ül a futójáték. Sok rövidpasszos játékot hív Shanahan, de a rájátszásban egyértelműen jegelik az irányítót: a két mérkőzésen összesen 27 passzkisérlete volt. Ma muszáj lesz passzolnia, mert a Chiefs képes pontokat feltenni a táblára, és ha futni kell az eredmény után, akkor egyértelműen passzjátékot kell erőltetni. Sokat elmond az edzőkről, hogy a Frisco olyan játékosokat kukázott ki, akik senkinek se kellettek, de végül sikerült őket integrálni a rendszerbe. Raheem Mostert is ilyen, aki zseniálisan teljesít ebben a rájátszásban, mivel Coleman keze megsérült, így ma mindenképp Mostert lesz futtatva, ami számára remek, ugyanis a Chiefs védelme sebezhető futásokkal. A Chiefs futásokról nagyon sokat elárul, hogy a rájátszásban Mahomes, az írányító futotta a legtöbb yardot, pedig nem egy Lamar szint. Nincsenek futók a Chiefsben, az első számú futó, Damien Williams inkább szituációs futó, nem lehet köré építeni egy támadósorozatot.
Elkapók terén is kiválo a matchup, “hazai” oldalon ott van Tyreek Hill, a liga leggyorsabb játékosa: ő az az ember, aki Mahomes akkor keres, ha nyerni akar. Tudom, furcsán hangzik, de ez az igazság: ha futni kell az eredmény után, akkor Mahomes elereszti a bomba karját, és rengeteg 20+ yardos játékot csinál Hillnek, aki ha már egy lépésnyi előnybe kerül az őt őrző védővel szemben, akkor már mehetnek is touchdownt ünnepelni a társak. Hill mellett meg kell említeni Travis Kelcet, a liga legjobb tight endjét, aki szintén fontos célpontja Mahomesnak, vagy őt, vagy Hillt keresi a legtöbbet a harmadéves irányító. Kelce egyedül végezte ki a Texanst, nélküle sehol nem lenne ez a Chiefs. Van egy harmadik elkapó is, aki bár iszonyatosan túl van fizetve, legalább nem is passzol felé Mahomes. Néha-néha azért megtalálja az irányító őt, a rájátszásban 21 yardot átlagol elkapásonként, amivel vezeti az egész ligát. Ha Mahomes Hill vagy Watkins fele passzol, akkor garantált a siker: 150.2-es (!!!) passer ratinggel áll az irányító, ha e két elkapó közül választ célpontot.
A 49’ers együttesében is számos kiváló elkapó van: Sanders, Samuel, vagy éppen a liga második legjobb tight endje, George Kittle. Mivel a rájátszásban összesen 27 passzt engedett el Jimmy G, így elég nehéz komolyan értékelni az elkapókat. Ma biztosan többet fog passzolni a 49’ers,ami viszont a hazaiaknak kedvezhet, ugyanis Garoppolo képes eladni a labdát. Ki kell emelni a támadófalakat is, hiszen a Chiefsnél hatalmas részben ők a siker kulcsa: nagyon sok időt hagynak Mahomesnak, a liga legjobb jobb oldali tackleje (Schwart) is az első ötös tagja, mellette Fisher van a fal másik oldalán: idén, ketten együtt összesen 1163 playben voltak egyszerre a pályán passzt blokkolni, de csupán egyetlen egyszer “engedték” szereli az irányítót. Ismétlem magam, kiváló párosítás lesz a falak harca, ugyanis a Dee Ford-Nick Bosa fémjelezte Frisco védőfal a liga legjobb védőfala. Ha már 49’ers védőfal: annyira elitek, hogy minden egyes tag első körös volt a drafton. Bosa az első kör második, Buckner a hetedik, Armstead a tizenhetedik, míg Ford a huszonharmadik helyen kelt el. B.R.U.T.Á.L.I.S. Futásokkal ma a Chiefs nagyon sokat nem fog érni, valahogy meg kell fogni Bosaékat, és akkor zsebben a siker.
Az utolsó egység a secondary, vagyis az a “stáb”, akik az elkapókat őrzik. Egy-egy embert szeretnék kiemelni mindkét oldalon, ugyanis nagyon sok dolog függ e két játékostól. Hazai oldalon az a Tyrann Mathieu szerepe lesz kiemelkedő, aki idén szinte minden egyes pozícióban megfordult: volt az eredeti posztján, safetyként, de játszott már linebackert, slot cornert és cornert is. Vagyis mind a futás, mind a passzok terén is jelentősen kiveszi a védekezésből a részét. A másik oldalon Richars Sherman az a személy, aki a Chiefs első számú elkapóját fogja őrizni: egyértelműen ő a legjobb corner a mai találkozón, egyetlen egy touchdownt (!!!) szereztek ellen idén 18 mérkőzésen. Illetve 227 yardot engedett, ezekre a számokra nincsenek szavak. Shermannel viszont van egy kis gond, ugyanis ő nem “mozog” a pályán, vagyis ha Reid megcseréli a elkapókat, akkor Sherman nem fogja lekövetni a cserét, hanem marad a helyén, és azt fogja, aki vele szembe jön. Itt azért komoly mismatchek alakulhatnak ki.
Az utóbbi évek legjobb Super Bowljára van kilátás, kiváló offense és defense egységek lépnek ma pályára. Az eszem Chiefs sikert mond, a szívem is talán őket mondaná, de ez a találkozó nálam is 50-50.

végeredmény: 31-20 => NYERT! 🙂

error: Ez a tartalom szerzői jog által védett!