FAQ: ATP Madrid.

Indoklás: hát, ide is elérkeztünk. David Ferrer (144.) a majdnem 20 éves profi pályafutását ezen a tornán készül lezárni. Hogy miért itt, jó kérdés, talán még végigjárhatta volna a salakos nagy tornákat utoljára, tehát esetleg ellátogathatott volna még a jövőheti római ezresre, majd a Garrosra. Ő maga azt mondta, hogy azért itt, mert ez egy ezres, az egyik legjobb barátja, Feliciano Lopez idén a versenyigazgató, az emberek itt imádják a teniszt, ő pedig a várost. Ugyan a tippünk szempontjából teljesen lényegtelen, de tisztelem annyira ezt az embert, hogy egy kis kitekintőt tegyünk, mit is ért el karrierje során Ferru (arról nem is beszélve, ha elveszti ezt a meccset, több alkalmam nem lesz rá, hogy írjak erről, szóval most teszem meg). Ezen nem rövid pályafutás alatt összesen 27 tornát nyert, minden szinten (ATP 250, 500, 1000), kivéve a Grand Slamet, ezen felül 3-szor sikerült megnyernie a spanyolokkal a Davis Kupát. Ugyan mindenki úgy fog emlékezni rá, mint egy salakspecialistára, ugyanakkor minden borításon sikerült kiváló eredményeket elérnie. GS-en a legjobb eredményét a 2013-as Roland Garroson szerezte, ahol a döntőig szettveszteség nélkül jutott el, ott azonban honfitársa, Rafal Nadal állta útját, aki 3 szettben tudott diadalmaskodni. A US Openen és az Ausztrál Openen két-két elődöntő, Wimbledonban pedig két negyeddöntő a legjobb eredménye. Minden bizonnyal ő az egyik legjobb játékos a Touron, aki soha nem tudott GS-t nyerni. A világranglistán a legjobb helyezése a 3. volt, miután 2012-ben eszeveszett jó szezont futott, 7 tornát bezsebelve (köztük a párizsi Masterset, amely azóta is az egyetlen 1000-es tornagyőzelme), plusz ehhez még 2013-ban ugye hozzácsapta a Garros-döntőt, ami 1200 pontot jelentett, így összességében ez elegendő volt ehhez a kiváló helyezéshez. Ferrer mérlege a “Nagy Négyes” (~ Federer, Nadal, Djokovic, Murray) ellen 17-73, az egyetlen, akit soha nem tudott legyőzni közülük, az Federer. Ellene mind a 17-szer vesztett. Valószínűleg egy másik érában több GS-tornát is behúzott volna, pechjére(?) minden idők legjobbjai ellen kellett játszania, bár elmondása szerint sosem vált volna belőle ilyen jó játékos, ha ők nem lettek volna. Még nem tudja pontosan, mihez fog kezdeni miután lezárta a profi pályafutását, azonban abban biztos, hogy a teniszhez lesz köze.
Ferrer egyébként ahhoz képest, hogy az elmúlt években mennyire látványosan gyengén játszott, idén elég korrekt kis eredményeket produkált, mondhatni visszapörgette az idő kerekét is ismét (majdnem) olyan teniszt játszik, mint régen. Ugyan csak a félig-meddig komoly Hopman Kupán,  de megverte (a botrányos szezont produkáló) Sascha Zverevet, majd teljesen éles meccsen Miamiban is. Barcelonában az első két kört nagyon simán abszolválta, Nadal viszont útját állta. Én, ahogy mindenki más, nagyon motivált Ferrut várok, aki még egyszer utoljára megmutatja azt, hogy mit is tud.
Roberto Bautista Aguttal (21.) is elég jó viszonyt ápolnak. A spanyol teniszező kiválóan kezdte a szezont, Dohában tornát nyert, Az AO-n negyeddöntőzött, azóta viszont sérült is volt, így nem láttuk őt azóta olyan jó formában. Miamiban elég jó sorsolást kapott, hiszen a visszatérő Tipsareviccsel kezdett, majd a sérült Fogninivel. Ezután következett Djokovic, akit Dohában már megvert egyszer idén, s ezúttal is sikerült, a kissé motiválatlan szerbet elkapnia. MC-ben a 2. körben Nadal nagyon megverte őt, kvázi köze nem volt a meccshez. Münchenben az elődöntőig ment, bár ehhez olyan extra sok mindent nem kellett tennie, hiszen Molleker nem az ő szinte, Pella pedig hullafáradt. A szintén nagyon fáradt Berrettininek szerencséje volt azzal, hogy eső miatt elnapolták a meccsét, így a budapesti bajnok eléggé megverte RBA-t.
Nem valószínű, hogy fáradt lesz Bautista, mitől is lenne…azonban közel sincs olyan jó formában, mint év elején. Ferrer idén kompetitív teniszt játszik, ez pedig az utolsó torna, amin játszik, szóval mindent bele fog adni. A közönség is valószínűleg inkább őt fogja hajszolni, remélhetőleg egy győzelembe. Jó odds, value.

Végeredmény: 2-1 (6-4,4-6,6-4) => A tipp NYERT!

error: Ez a tartalom szerzői jog által védett!