FAQ: ATP Madrid.

Indoklás: Laslo Djere (32.) épphogy a 100-on belül kezdte a szezont, amely már korábban is összejött neki egy rövidebb időre, de tartósan nem tudott a legjobbak közt maradni. Életében először sikerült ATP-tornát nyernie, egy 500-ast Rióban, többek között Thiemet és FA2-t is legyőzve. Sao Paulóban “csak” az elődöntő jött össze, de ez nem valami visszaesés volt vagy ilyesmi, szimplán nagyon kevés ideje volt  regenerálódni a két torna között, így sem adta könnyen magát a végül tornagyőztes Pella ellen, aki azóta is hasít ugye. Igazából csak a dél-amerikai túra után jött némi breakdown, ugyanis Marokkóban illetve MC-ben is az 1. körben búcsúzott, előbb Sonegótól, majd az előbb említett Pellától. Az olasz elég jól játszott ezután MC-ben is, ahol a negyeddöntőig jutott, míg az argentin nem csak Monacóban, de Barcelonában és Münchenben is, Madridban pedig már a MC-elődöntős és Barcelona-döntős Medvedevet is kiejtette. Györe ezután Budapest felé vette az irányt, ahol félig-meddig ugye hazai pályán játszhatott. Talán nem élete formájában teniszezett, de ígyis összejött ismét egy elődöntő, ott Berrettini állta útját, aki nem miután megnyerte a pesti tornát a pazar formában lévő Krajinovic ellen, Münchenben is döntőzött, ott a szintén elképesztő évet futó Garintól kapott ki, bár ebben a fáradtság erősen közrejátszott, hiszen 1 nap 2 meccset kellett lejátszania, na meg már amúgy is hosszú sorozatban volt. Laci itt a Mutua Madrid Openen a meglepetésre MC-döntős Lajovicot verte 2-ben, akit az irodák egyértelműen túlértékeltek szimplán a Masters-döntő miatt, ugyanakkor nem arról volt szó, hogy agyonverte volna magát. Szimplán kijátszotta őt Györe, igazából egy szoros meccsen, ahol a vajdasági fiú mindössze 1-szer vesztette el az adogatását.
Juan Martin Del Potro (8.) alapvetően nyilván jobb játékos, mint Laci, bár salakon ezt nem mondanám biztosra. Tavaly egészen pazar évet futott, behúzta például élete első Masters trófeáját és döntőzött a US Openen is, ezenfelül pedig behúzott 1 tornát Acapulcóban és további 3 tornán döntőzött, de a Miami-elődöntő, Garros-elődöntő és Wimbledon-elődöntő is a komolyabb eredmények közé tartozik. Nyugodtan mondhatom tehát, hogy valamennyi borításon megállta a helyét magas szinten is. Ugyan egy nagyon magas játékosról van szó, aki viszont elképesztően magas játékintelligenciával van megáldva, így hiába nincs azért olyan jó lábmunkája, salakon is meg tud élni, pláne Madridban, ahol elég gyorsnak mondható a játék. Azért csak nem úszta meg Delpo a tavalyi évet sem sérülés nélkül, Sanghajban volt egy esése, aminek következtében eltört a térdkalácsa, így nem csak a meccset adta fel Coric ellen, de a szezon hátralévő részét is, így például ki kellet hagynia Párizst és a VB-t is. Delray Beachen tért vissza február végén, ahol a negyeddöntőben McDonald győzte le, s ezután ismét rehabilitáció következett. Volt szó műtétről is, de végül ez elmaradt, különben itt sem lehetne most. Azóta volt egy páros meccse Nishikorival, amit megnyertek a Fognini / Lindstedt duó ellen, de csakúgy, mint Delpóék, az olaszék párosa is csak átmeneti. Mondjuk a svéd párosspecialista, de az fix, hogy ahogy Nishinek és Delpónak, neki is csak amolyan bemelegítő meccs volt ez csupán. Ezután úgy döntött, indul egyesben is a tandili óriás. Szerintem neki a legoptimálisabb körülmények között is a legoptimistább becsléseim szerint is Wimbledonban lehet komolyabb célja. Ahogy mondtam ugyan eléldegél salakon a magas játék IQ-ja miatt, de azért ő elsősorban gyors borításokon érhet el nagy eredményeket. Főleg a Garroson kéne rengeteg pontot védenie ugye a tavalyi elődöntő végett, itt Madridban és Rómában szerintem még csak próbálgatni fogja a térdét, óriási terhelésnek aligha fogja kitenni magát, és ha kicsit is úgy érzi, hogy baj van, inkább feladja az éppen zajló meccsét.
Delpónak jelenleg komoly meccshiánya van, fizikálisan és egészségügyileg nincs a csúcson, és bár Madridban gyors a játék ill. nagyon okos játékosról van szó, kevés lehet ez most így első nekifutásnak. Biztosan sok pontot szerez majd a szerváival és rettegett tenyereseivel, de mondjuk azért nem annyit, mint más borításokon. Györének azért mégiscsak ez az első számú borítása, amelyen idén áttörést jelentő eredményeket ért már el, viszonylag jó formában van, és egy ilyen nagyágyú, GS-bajnok ellen szerintem csak még motiváltabb lesz. Szerintem sokat fogja mozgatni Delpót, akinek azért a lábmunkája nem 5 csillagos, és valószínűleg olyan nagyon nem is fogja erőltetni a sok futást. Cirka 42% esély helyett én ezt most egy 50-esnek mondanám.

Végeredmény: 2-1 (6-3,2-6,7-5) => A tipp NYERT!

error: Ez a tartalom szerzői jog által védett!